Kankervrij jubileum

Gepubliceerd op 4 september 2024 om 07:38

Vandaag is het precies tien jaar geleden dat de tumor die ik ruim negen maanden daarvoor ontdekt had, uit mijn oksel is verwijderd.

Tien jaar! Het doet wat met me. Ik merk dat ik al langer veel denk aan deze mijlpaal, maar wel met een gemengd gevoel. 

Alles is met kanker voor altijd gewoon anders, ook al ben ik blijven leven. 

Je denkt namelijk niet bij jezelf: "nou je het zegt, da's waar ja, tien jaar geleden had ik kanker". Nee, als je eenmaal de diagnose gehad hebt dan hoort het bij je en ben je jezelf elke dag van dit feit bewust, de ene keer wat meer dan de andere keer.

Je weet dagelijks dat je twee voeten hebt en tien tenen, en je bent jezelf er net wat extra van bewust wanneer je dat kleine teentje weer eens keihard stoot. Zoiets is het ook met kanker denk ik. 

Gelukkig leef ik niet in angst. Dat heb ik gelukkig nooit extreem gehad, want het lijkt me vreselijk wanneer je steeds in angst leeft dat de kanker terugkomt. Wat dat betreft heb ik dat eigenlijk alleen een beetje wanneer ik de jaarlijkse scan heb gehad. 

Dan denk ik altijd: "nu ligt het vast en wanneer er iets te zien is dan begint dat hele circus weer opnieuw".

Gelukkig is het tot nu toe nooit zo ver gekomen en ben ik dankbaar voor elke goede uitslag.  

Morgen mag ik overigens weer opdraven voor deze jaarlijkse scan. 

Ik heb enorm veel geluk gehad dat ik de kanker heb overleefd. Tegelijkertijd heb ik de afgelopen jaren ook wel een beetje pech gehad, want gezond ben ik nooit meer geweest en dat is toch ook wel een worsteling. 

Het eeuwige gezeik met afspraken in het ziekenhuis ben ik zo ontzettend beu. Ik heb echt het geluk dat mijn vaste specialisten echt heel tof zijn, maar ik wil het soms gewoon echt niet meer. 

De ader in mijn linkerarm, die altijd de sjaak is omdat in mijn rechterarm niet geprikt mag worden is het ook kotsbeu. Honderden keren is diezelfde ader al de lul, die protesteert steeds vaker en geeft niet altijd bloed meer. 

Afscheid nemen van bepaalde sociale activiteiten, afscheid nemen van werk, afscheid nemen van bepaalde dromen en afhankelijk zijn van het oordeel van het UWV, dokters en andere instanties. Wanneer ik een keer wel op bijvoorbeeld een feestje ben dat voortdurende stemmetje: "ze zullen wel denken, werken kan ze niet, maar dit kan ze wel", waardoor echt genieten best lastig is. Of wanneer iets niet (meer) lukt en ik afzeg : "ze zullen me wel een zeikerd vinden" .

Het houdt niet op als je gezondheid te wensen overlaat.

De kunst is om te kunnen blijven zien wat er wél is. 

En kijk dan verdorie eens naar deze foto's . Die kleine dreumesen heb ik toch maar de afgelopen tien jaar mogen zien opgroeien naar de toffe pubers die ze nu geworden zijn. 

En ondanks alle bijbehorende ruzies die het opgroeien met zich meebrengt (gelukkig iets wat normaal verloopt) ben ik elke dag dankbaar dat me dit is gegund. 

Waar ik ook echt dankbaar voor ben en wat ik iedereen gun, gezond of minder gezond, is dat het me lukt om in elke dag iets moois te zien.

Van de opkomende zon, tot een pianomuziekje, tot het besef hoe gezegend ik ben met de mensen om me heen of noem maar op. 


Waar de afgelopen tien jaar in het teken stonden van lichamelijke klachten, nieuwe diagnoses, strijden tegen de ziekte(s) en ook een beetje ontkenning zullen de komende tien jaar in het teken staan van acceptatie en leven staan.

Acceptatie van wat het leven me geeft.

Maar ook in het teken van genieten. Ik ga er keihard aan werken om die vervelende innerlijke stemmen los te laten.

Wanneer ik dat niet doe dan kan ik net zo goed alvast in een kist gaan liggen en wachten tot het deksel dicht kan. Daar heb ik geen kanker voor overleefd natuurlijk, laat dat duidelijk zijn.

Dus om de koe maar meteen bij de horens te vatten, ga ik dit tienjarige jubileumjaar maar eens goed afsluiten:

  • vrijdag vertrek ik voor een weekend naar Malaga met een vriendin (komt heel goed uit want dat is mooie afleiding tussen het maken van de scan en het krijgen van de uitslag ervan) 
  • in de herfstvakantie ga ik samen met Noor 8 hele dagen naar Kos
  • in november mag Bram een nacht mee naar het Eftelinghotel. 

Het wordt tijd om mezelf toe te staan om echt te genieten, ondanks mijn lichamelijke beperkingen én mijn beperkende overtuigingen. 

Bon Jovi zegt het goed: 

It's my life and it's now or never! Cause I ain't gonna live forever, I just want to live while I'm alive. It's my life!

Reactie plaatsen

Reacties

Ans de Bruijn Uytdewilligen
een maand geleden

Lieve, lieve Marga
Geniet van alles wat je gaat doen !
Je bent een kanjer en een schat.

Marga Van halteren
een maand geleden

Zo lief altijd jouw berichtjes ! Dankjewel 😘

Jeanette Arts
een maand geleden

Prachtig en zo herkenbaar beschreven lieverd, je fotos laten zien wat je schrijft...ik herken veel, voor mij is het ook alweer 6 jaar sinds mijn goedaardige hersentumor verwijderd is en die struggles en kritische stemmetjes zijn er bij mij ook. Ik beschrijf t altijd als een gevoel van spijbelen als ik geniet, soort vanaf niet. Maar blijf genieten inderdaad, en veel sterkte komende scan...ik duim mee dat alles oke is...liefs Jeanette

Marga
een maand geleden

Ja, wat dat betreft heb jij ook een hoop voor je kiezen gehad …
Dankjewel voor je berichtje en geniet van je mooie gezinnetje ❤️

Loes Brokken
een maand geleden

Wat heb ik toch een bewondering voor je en ook voor de rest van je gezin.Lieve groetjes Loes

Marga
een maand geleden

Zo lief altijd jouw berichtjes Loes ! Dankjewel ❤️

Renate
een maand geleden

❤️

Anne-Marie Kleemans-Utens
een maand geleden

Lieve Marga. Ik ken je al lang wat een voorrecht. Wat een kanjer van een vrouw, moeder dochter. En denk hieraan: ze kunnen je beter benijden dan beklagen.
Geniet van alle liefde en warmte en maak plezier . This is YOUR LIFE onthou dat. En veel liefs voor je gezin en ouders vanuit de Parklaanxxx

Marga
een maand geleden

Dankjewel Anne-Marie … en als er één iemand een voorbeeld is van hoe toch alles uit het leven te halen ondanks vele tegenslagen dan ben jij het wel ❤️

Bea Dekkers
een maand geleden

Goed bezig jij! Elke dag heeft iets moois. Soms wat meer dan op een andere maar toch. Geniet van alle leuke dingen die op de planning staan.